Translate

miércoles, 28 de enero de 2015

Impressions fetes!!


Aquesta tarda la Paula i jo hem quedat per imprimir el treball i aquí està, ha sigut una hora i mitja de treball per imprimir una còpia per a mi una  altre per a ella i enquadernar les dues, però ha valgut la pena. 

Al tractar-se d'un treball tan extens, segurament se'ns ha escapat alguna errada, si més no, creiem que es el que esperàvem obtenir amb tot l'esforç que hi hem dedicat aquests quatre mesos. Així doncs, ha sigut una experiència meravellosa. 





La imatge que s'ha utilitzat per a la portada, la vaig fer jo l'octubre de 2014  a prop de la platja de Coma-ruga, vol emfatitzar en la abolició de la infantesa, present als tres llibres. Així doncs, es veuen un munt de peluixos (un gran símbol del concepte que actualment es té de la infantesa) abandonats, utilitzant-se per espantar els ocells a l'hort.  



La extensió del treball, ens ha sobtat bastant, esperàvem entre vuitanta o com a molt noranta pàgines i ha resultat que sense buscar-ho, n'hem escrit 107!

D'una banda és positiu però d'altre banda pot resultar difícil controlar tots els possibles errors, tot i havent rellegit tot el projecte, sempre pot haver-hi errors. 


Pilar Salvador García

Per què "Societats Utòpiques"?

Al final ens hem posat d’acord! I això que no ha sigut fàcil...
Ja tenim nom pel nostre treball i, es que, després de fer l’anàlisi de les tres distòpies i posar-nos a fer portades, índex, paginació... Ens hem adonat de que posar la pregunta com a títol ens semblava massa llarg.
Primer de tot hem parlat amb el nostre tutor per pactar la idea de canviar una miqueta l’estil que es demanava des d’un principi, l’hem comentat la nostra idea de no fer una portada amb un nom massa llarg i ens ha donat via lliure.
A escollir hi ha hagut moltes idees, com ara: societats utòpiques o distòpiques?, societats utòpiques futures, futures societats utòpiques, les utopies futuristes... I moltes més. La idea més votada (entre nosaltres dues, que ha sigut molt més fàcil) ha sigut Societats utòpiques.

Ens ha semblat un bon títol que resumeix, amb la major precisió possible, el que ha sigut la nostra tasca des de fa quatre mesos.  


domingo, 25 de enero de 2015

Iron Maiden, lectors de Huxley




Brave New World és el dotzè àlbum d'estudi de la banda d'heavy metall Iron Maiden llançat el 2000. Va marcar la volta al grup del cantant Bruce Dickinson i del guitarrista Adrian Smith qual cosa va generar molta expectació i interès per la nova etapa de la banda .

 La cançó "Brave New World" i la caràtula de l'àlbum estan inspirades en la novel·la d'Aldous Huxley Brave New World.

La caràtula de l'àlbum.



Una altre mostra de com aquestes novel·les han arribat a incidir dins la societat i en particular, la música. 


 Pilar Salvador García

miércoles, 21 de enero de 2015

Orwell i la psicologia social

(...)En el llamado efecto Asch (1951), el grupo ejerce su máxima presión sobre el individuo. Se trata de un espectacular experimento, presentado como relativo a la discriminación de percepciones visuales aunque en realidad se refiere, dicho con palabras del propio Asc, <<a la presión de una mayoría unánime sobre una minoría de uno>>.

Si yo le preguntara a usted, amigo lector, a la vista de las figuras adjuntas, cuál de las tres líneas de su derecha tiene la misma longitud que la línea que se encuentra a la izquierda, seguramente creería que pretendo tomarle el pelo: 



Pues bien, el efecto Asch consiste, precisamente, en que la mayor parte de sujetos, ante un juego de líneas como éste-mejor dicho, con líneas mucho mayores: aprox. en unas cartulinas de 14x44cm.-contestan que el la línea A (o C) si todos los demás miembros del grupo experimental dicen que es la A (o C).

Este experimento, repetido inumerables veces hasta llegar a constituir una rutina de trabajo en el laboratorio de psicología social, prueba lo difícil que es ser una <<minoría de uno>>.  ¡ Orwell y Asch coinciden casualmente en esta última expressión! El personaje principal de Orwell se encuentra ante una situación parecida a la del efecto Asch: Ya tiempo antes de que le detuvieran, Winston Smith había pensado que  << Ser una minoría de uno no le importaba>> puesto que quien se aferra a la verdad, aún desconfiando del resto del mundo, no puede estar loco. Pero O'Brien le <<convence>> de que está equivocado y que ser una minoría de uno es ser un demente. 

El efecto Asch fue el punto de partida de las investigaciones experimentales sobre el conformismo se encuentra la obediencia. (...)

(varis autors, Lo utopico y la utopia, Ed. Cátedra, Barcelona 1984, p. 216, 217)

Aquest fragment representa un avenç sobre el primer annex del treball sobre la psicología social i les seves similituds amb la novel·la d'Orwell. M'ha semblat un fragment interessant i molt cert. Espero que el missatge hagi arribat bé. 



                  Pilar Salvador García

martes, 20 de enero de 2015

Brave New World (1980) Movie



Aquí deixo una adaptació cinematogràfica de Un món feliç, per fer-se la idea de com el director ha imaginat la novel·la, els laboratoris i  les escenes on apareixen els personatges.

                                            Pilar Salvador García

domingo, 18 de enero de 2015

Graella comparativa

Us informo que la primera part de la graella comparativa està enllestida per fi, tota a l'ordinador. Toquem ferro per a que la segona part vagi tan bé com aquesta. 

El propòsit pràctic de la graella es comparar característiques bàsiques de les societats que ens presenten els tres autors i treure'n conclusions. Donant especial importància a les que coincideixen entre elles, perquè al cap i a la fi són crítiques de la societat real i en un principi han d'ajudar a veure els defectes que es patien i els que patim. 

D'aquesta part del treball han sorgit nou pàgines de pur amor, les he passat a net amb molt d'amor i dedicació, acompanyada de bona música i una temperatura ideal. 



                                                Pilar Salvador García

jueves, 15 de enero de 2015

Utopia segons Victor Hugo



            Hem recorregut a la citació literària per contrastar opinions.

                                                                                            Pilar Salvador García

Controlem el passat per millorar el futur, controlem el present per controlar el pasat-INGSOC



                                                                Pilar Salvador García

lunes, 12 de enero de 2015

Distòpia a Corea del nord?


<<Amb una població de gairebé 25 milions d'habitants, Corea del Nord és conegut a nivell mundial per ser un país antagonista a tot el que pugui representar occident, es digui Estats Units o Europa.

Una de les tantes raons té a veure amb els drets humans, els que en constants ocasions han captat l'atenció dels mitjans i els organismes internacionals respecte al que succeeix a Corea del Nord.

Lamentablement, en aquest país, com en totes les dictadures, hi ha una censura gegantina als mitjans de comunicació, al punt de gairebé no haver opinió contrària al règim.


Al voltant de 40.000 petits menors de cinc anys pateixen desnutrició aguda cada any i un terç de les "dones en edat de procrear" pateix anèmia, "una de les principals causes de la mortalitat materna del país", indicava Unicef a 2010. Així mateix, més d'un terç dels nens pateix raquitisme (creix menys del que és habitual) i una de cada quatre dones entre 15 i 49 anys pateix mal nutrició, segons un informe de la FAO recollit per Amnistia Internacional.

Cal assenyalar que les imatges, que mostren una crua realitat, van ser preses pel fotògraf Eric Lafforgue i publicades pel Daily Mail. El fotògraf va ser expulsat de Corea del Nord després de ser acusat de delinqüent. Tot a causa d'aquestes fotos.>>

(http://www.guioteca.com/fotografia/fotos-prohibidas-de-corea-del-norte-las-imagenes-que-kim-jong-un-no-quiere-que-veas/)





         Aquest és un post per pensar i contrastar...

                                                                                                   Pilar Salvador García

viernes, 2 de enero de 2015

Nueva visita a un mundo feliz/Nova visita a un món feliç.

ALDOUS HUXLEY 'NUEVA VISITA A UN MUNDO FELIZ' Ed. SUDAMERICANA, 1971
 TRAD. MIGUEL DE HERNANI.


Paula López Nogales